Wat is ploeteren?

Mensen ploeteren omdat ze bang zijn, angst hebben. Veel van deze angsten zijn terug te voeren op een trauma dat ontstaan is in de jonge jaren: ben ik wel goed genoeg, zal ik niet mislukken, hoor ik er wel bij, word ik wel gehoord, gezien en erkend, word ik niet in de steek gelaten? Kortom, wordt, wie ik ťcht ben wel, geaccepteerd. Meestal wijzen we ons zelfbeeld af.

Om dit probleem op te lossen, creŽren we een nieuw zelfbeeld. Eentje waarvan we denken dat deze er wel mag zijn en geaccepteerd zal worden. Maar met het creŽren van dit Ďidealeí zelfbeeld creŽren we ook het innerlijk conflict: Ik moet zijn wie ik niet ben. Ik moet dingen doen die ik niet wil. Ik moet me anders voor doen dan ik werkelijk ben. Ik moet dingen beloven die ik niet kan waarmaken.

Je hebt heel veel middelen en truukjes nodig om je gecreŽerde zelfbeeld voor jezelf en vooral ook voor anderen geloofwaardig en acceptabel te maken. Dit vergroot de basisangst nog meer en verdiept het innerlijk conflict. Er wordt niets opgelost. DŠt is ploeteren.

Nog gecompliceerder wordt het, wanneer anderen dit gecreŽerde zelfbeeld niet vertrouwen en dreigen met ontmaskering. Om te voorkomen dat we ontmaskerd worden, hebben we allerhande verdedigingsmechanismen en strategieŽn ontwikkeld. Het gebruiken ervan en de reacties daar weer op maakt opnieuw de angst groter in plaats van kleiner. Dit verdiept het innerlijk conflict en nog steeds is er niets opgelost. DŠt is doorploeteren.

Dit ploeteren en doorploeteren leidt tot een spoor van vernieling. Bij jezelf en bij anderen.

Wat is ontploeteren?

Als je dat niet meer wilt, moet je het 'echte werk' gaan doen. Het echte werk bestaat uit zien en snappen dat je ploetert en waarom je ploetert. Het doorzien van de verschillende mechanismen en het herkennen van de ploetersignalen. En vooral: het stoppen ermee. Kijken naar de ware intenties en de ware identiteit. Gaan doen met wat in overeenstemming is met de ware intenties en de ware identiteit.

Door het doen van het echte werk kom je in ontploeterde staat. Waardoor er ruimte, tijd en energie vrijkomt om te verbinden met jezelf. Pas dan kun je, vanuit je eigen bron, je talenten inzetten om je pad te lopen. En een spoor van liefde te trekken.

Als je dat lukt, ben je behoorlijk ontploeterd.

Wat is de belofte?


Mensen die in min of meer ontploeterde staat door het leven gaan, hebben meer zelfvertrouwen, zijn spontaner en creatiever, kunnen beter communiceren, nemen gemakkelijker betere beslissingen en zijn verantwoordelijker voor zichzelf en de omgeving. Ze bezorgen zichzelf gewoon minder last. Zij zijn eerder geneigd anderen te helpen en ze zijn over het algemeen gezonder.

Waarom gebeurt het dan niet?

Omdat de ploeterpatronen erg ingesleten zijn en omdat men altijd bang is voor verandering (ben ik nog wel gezellig als ik stop met roken?), blijft men vaak in het oude patroon hangen. Het nare gevoel dat dat met zich meebrengt, lijkt nog altijd beter dan de onzekerheid van het nieuwe. Het gaat hier eigenlijk al over mensen die een beetje zicht hebben op het systeem. Veel andere mensen zijn er blind voor. Soms is die blindheid heel authentiek, maar vaak ook is het een ontkennend patroon. (Nee hoor, met mij is niets aan de hand. Het gaat goed.)

Daar gaat het boek over

Het boek 'Ontploeteren' helpt je te zien waar je aan het ploeteren bent en waarom. Hoe het ploeteren zich in vastgeroeste patronen heeft genesteld. Waarom het lastig en eng kan zijn die patronen los te laten. Maar ook hoe je het lukt om het wel te doen. En natuurlijk verhaalt het boek over de beloning die je wachten staat. En die is niet gering. En dat voor slechts 12,50 euro.

>> Stop met ploeteren en begin met bestellen.